Durf jij het aan? Dat is de vraag die Stichting School & Veiligheid aan leraren en leerlingen stelt in de Week Tegen Pesten. Van 21 september tot en met 25 september 2015 is er de hele week aandacht voor pesten. Leraren worden geïnspireerd met blogs, tips en lessuggesties om het gesprek aan te gaan met leerlingen over pesten. Durf jij het aan? Ga jij het gesprek aan over pesten?
Cijfers
Hoe staat het in Nederland als het gaat om pesten? Pesten is natuurlijk van alle tijden. Met de komst van het internet hebben we wel een andere vorm erbij gekregen: cyberpesten. Ruim 10 procent van de leerlingen in groep 8 van de basisschool zegt gepest te worden. Voor scholieren op het voortgezet onderwijs gaat het om 7 procent (HBSC 2013). Bij cyberpesten liggen die cijfers nog iets hoger. 11% van de 15 tot en met 18 jarigen heeft in 2014 te maken gehad met cyberpesten volgens onderzoek van het CBS. In 2013 lagen die cijfers nog ietsje hoger, 12,5% en in 2012 10,3%. Ondanks de extra aandacht voor het cyberpesten dalen de cijfers dus niet of nauwelijks. Des te belangrijker is de Week Tegen Pesten.
Hoe ervaren jongeren pesten?
Hoe worden jongeren gepest? Op school resulteert het er in dat jongeren zich niet welkom voelen op school. De jongeren die gepest worden, worden uitgescholden en buitengesloten. Als er ernstig gepest wordt dan worden jongeren ook geslagen en geschopt. De gevolgen van het pesten zijn van invloed op het dagelijks functioneren van een jongere. Bij langdurig pesten zijn er ook mogelijk lichamelijke en psychische klachten, waarin we soms zelfs zelfdoding zien als gevolg. De meeste jongeren ervaren weinig zelfvertrouwen of een negatief zelfbeeld door pesten.
Online zijn er vier verschillende vormen van cyberpesten: laster, stalken, bedreiging met geweld en chantage. Laster is het meest voorkomend onder jongeren. Laster betekent het plaatsen van kwetsende berichten, foto’s, filmpjes en/of roddels op bijvoorbeeld sociale media. Bijna 5% van de 15-18 jarigen heeft hier mee te maken gehad.
Ook de Jeugdmonitor 2015 geeft aan dat laster het grootste probleem is:
Wat kun je doen in de Week Tegen Pesten?
- Lees de blog van Meester Bart over het betrekken van jongeren bij de aanpak van pesten.
- Heb oog voor groepsdynamiek. De klassen zijn nog niet zo lang samen in deze eerste weken van het nieuwe schooljaar. Ze zitten nog volop in de vormingsfase. Bekijk deze handige factsheet. Op de website van School & Veiligheid staan nog veel meer tips, blogs en lessuggesties.
- De hele week zendt het Klokhuis een vijfdelige serie uit over pesten. De serie gaat over wie het doet en waarom. Elke dag om 18:25 op NPO3. Ook komt Zapp met de Anti-Pest Club.
- Stichting Kikid heeft de Pest Check ontwikkeld. Een online platform wat laat zien hoe het staat met pesten op het voortgezet onderwijs. Leerlingen geven anoniem antwoord op hun gevoel van veiligheid in de klas. In de week van 28 september maakt Kikid de resultaten bekend. Uiteraard houden we je daarvan op de hoogte.
- Bekijk de trailer van de documentaire de die 17-jarige Anna maakte over pesten samen met de politie. De film wordt voortaan getoond op basisscholen. Anna schreef het script toen ze zelf gepest werd en ze hoopt dat ze andere mensen kan helpen met de film. Bekijk de trailer hier.
Natuurlijk moet je niet alleen in de Week Tegen Pesten met jongeren in gesprek gaan over pesten. Dat is belangrijk om het hele jaar door te doen. Hebben jullie zelf nog tips om het gesprek aan te gaan met jongeren? Laat je tips achter in de comments.
No Comments