Als je op internet zoekt naar jongerenvakanties lijken deze te bestaan uit slechts een paar ingrediënten: zon, feesten en het andere geslacht. Veel mensen denken dat jongeren in de zomer enkel op zoek gaan naar een locatie om goedkoop te feesten. Gelukkig is dat niet helemaal waar.
Steeds meer jongeren vertrekken voor hun eerste vakantie zonder ouders naar het buitenland. Omdat je voor een paar tientjes naar een zonnig land kan vliegen zullen jongeren minder snel kiezen voor een Nederlandse camping. Bovendien mag je tegenwoordig pas alcohol kopen als je 18 bent. Renesse is lang niet zo leuk als je toch niet kan bijdragen aan de muren van bierkratten. In landen als Turkije wordt veel soepeler omgegaan met regels omtrent drank en is het weer ook nog eens een stuk beter.
Jongeren willen nieuwe plekken ontdekken
Voor een grote groep jongeren draait vakantie vooral om nieuwe ervaringen opdoen en nieuwe mensen leren kennen. Ze gaan daarom bewust op zoek naar een plek waar andere dingen te beleven zijn dan in hun eigen stad of dorp. Sommige jongeren kiezen voor alleen op vakantie gaan om nieuwe mensen te leren kennen. Door de vluchtigheid van het dagelijkse leven hebben zij behoefte aan intensieve contacten met leeftijdsgenoten. Er zijn allerlei actieve groepsreizen waarbij gezelligheid, avontuur en het groepsgevoel centraal staat.
Jongeren kiezen voor plekken waar ze al iets van weten
Hoewel dit allemaal heel spannend klinkt, zullen de meeste jongeren nog steeds kiezen voor een bestemming waar ze wel al iets van af weten. Ze gaan daarbij af op verhalen van anderen, wat zij horen in de media en informatie die zij vinden op internet. Volgens Trends in Toerisme zijn Italië, Spanje, Griekenland en Egypte de meest populaire vakantielanden onder jongeren. Daarnaast vinden ze ook Australië, Brazilië en Mexico heel interessant. Jongeren zijn dus vooral gecharmeerd van warme landen met een andere cultuur dan Nederland. Minder populair zijn landen waar jongeren niet echt een duidelijk beeld van hebben. Om jongeren toch enthousiast te maken voor minder bekende landen zullen reisbureaus duidelijk moeten laten zien wat zo’n land te bieden heeft.
Zakenreis? Meteen een weekje vakantie!
Zodra jongeren voor hun werk of opleiding naar het buitenland reizen, proberen ze van de gelegenheid gebruik te maken om meer van het land te zien. Uit onderzoek blijkt dat 62% van de Nederlandse jongeren tussen de 18 en 30 jaar hun zakenreis verlengt met een vakantie. Jongeren uit andere delen van Europa doen dat minder (44%) dan de Nederlandse jongeren.
Een extreem maar prachtig voorbeeld van een combinatie tussen werken en reizen is The Backpacker Intern. Mark van der Heijden zegt zijn baan op omdat hij meer van de wereld wil zien. Hij wil zijn skills als copywriter ruilen voor eten en een plaats om te slapen. Met dit plan trekt hij de wijde wereld in en belandt hij bij verschillende bedrijven. Mark is van plan om dit een jaar lang vol te houden. Op zijn website kun je zijn reis volgen en bekijken welke route hij aflegt.
The Backpacker Intern from Mark van der Heijden on Vimeo.
Reizen vormt je identiteit
Backpacken is al tientallen jaren populair onder jongeren. Als het schooljaar straks is afgelopen zijn er weer volop jongeren die gaan reizen door Thailand of Australië voordat zij beginnen aan een vervolgstudie. Volgens de UNWTO en de WYSE Travel Confederation wordt reizen onder jongeren alleen maar belangrijker in de toekomst. Jongeren vinden namelijk dat het zien van de wereld hoort bij hun algemene ontwikkeling.
Op reis leer je veel over andere landen, je eigen land maar ook over jezelf en jouw positie in de wereld. Je ontmoet nieuwe mensen, leert van andere culturen en ziet meer mogelijkheden voor de toekomst. Voor jongeren wordt reizen steeds meer een deel van hun identiteit: You are where you’ve been. Het hoort er gewoon bij. Als je niet gaat reizen weet je helemaal niets van de wereld! Bovendien geeft reizen een gevoel van ultieme vrijheid en zelfstandigheid. Dit soort herinneringen blijven veel mensen nog heel lang koesteren.
Dus jongeren gaan in 2014 braaf cultuur snuiven?
Nee. Jongeren gaan deze zomer niet alleen op vakantie om zichzelf te ontwikkelen. Vakantie is en blijft een moment waarop je even niet hoeft te denken aan school, werk of andere dagelijkse zorgen. Sommige jongeren ontspannen het liefst in de zon op het strand en dat is prima. Jongeren genieten deze zomer nog steeds van de nodige alcoholische drankjes en ze verkennen hun grenzen. Vanwege de ontspannen sfeer kunnen die grenzen worden overschreden. Zo hebben jongeren wel eens ongeplande seks, maar gelukkig neemt 56% van de jongeren condooms mee op reis. Cultuur snuiven is eerder een aanvulling op alles wat jongeren sowieso al deden op vakantie.
Wel is het interessant om te zien dat jongeren alle mogelijkheden aangrijpen om andere plekken op de wereld te ontdekken. Vanwege de globalisering en onbeperkte communicatiemogelijkheden wordt de andere kant van de wereld steeds bereikbaarder. Grenzen tussen landen vervagen en de wereld staat open. Dit biedt veel kansen en mogelijkheden. Ik vind het een positieve ontwikkeling dat jongeren steeds meer geïnteresseerd zijn in wat er elders in de wereld gebeurt. Met het oog op de toekomst zal deze internationale instelling nog eens goed van pas kunnen komen.
No Comments