Jongeren van nu zijn bewust bezig met voeding. Welk voedsel is gezond? Waar komt mijn voedsel eigenlijk vandaan? Uit welke ingrediënten zijn supermarktproducten samengesteld? Dit zijn vragen waar een grote groep jongeren zich dagelijks mee bezig houdt.
De jongeren die veel bezig zijn met eten noemen zichzelf foodies. ‘A foodie seeks new food experiences as a hobby rather than simply eating out of convenience or hunger’, vertelt Wikipedia.
Bewust & biologisch
Zoals in de jaren ’70 zijn jongeren zich bewust van het feit dat onze aardbol nog even mee moet. Na allerlei nieuwsberichten over kerncentrales, natuurrampen en klimaatveranderingen lijken jongeren in te zien dat we zuinig moeten zijn op onze aarde. Jongeren willen daarom weten waar hun voedsel vandaan komt. Ze zijn bijvoorbeeld erg positief over biologisch voedsel, hoewel ze het nog wel een beetje te duur vinden.
Een mooi project wat het bewustzijn van de herkomst van voedsel illustreert is De Tostifabriek. Een groep jongeren is de uitdaging aangegaan om helemaal zelf een tosti te maken. Dat betekent dat ze graan zaaien om brood te kunnen maken, varkens kopen om ham te produceren en koeien melken om uiteindelijk kaas te kunnen maken. De Tostifabriek maakt inzichtelijk wat er allemaal vooraf gaat aan die tosti op je bord. Na 181 dagen waren de tosti’s afgelopen september klaar. Om dit te vieren gaf De Tostifabriek een feestje, waar de tosti’s te koop waren voor 25 euro per stuk.
Ook merken die zichzelf positioneren als ‘bewust’ en ‘eerlijk’ zijn vaak populair bij jongeren. Een bekend voorbeeld is Ben&Jerry’s, die al jaren aangeven respectvol om te gaan met de natuur. Tony Chocolonely focust op eerlijke handel met cacaoboeren en Just Nuts is het gezonde tussendoortje ‘zonder rare stofjes’. De producten zijn stuk voor stuk niet goedkoop, maar bieden wel net dat beetje extra.
Jongeren van nu: eigenzinnig en authentiek
Volgens Youngworks heeft de aandacht voor voedsel te maken met het feit dat jongeren van nu streven naar zelfbewustzijn, eigenzinnigheid en authenticiteit. Voor jongeren zijn deze eigenschappen een soort statussymbolen geworden. Je identiteit is hier dus voor een groot deel van afhankelijk. Gewoon eten wat de supermarkt deze week toevallig in de bonus heeft is daarom niet altijd even aantrekkelijk. ‘Je bent wat je eet’, dus jongeren willen meer dan een schrale plofkip. Interessant voedsel eten maakt je immers een interessanter mens. Zo eet de een alleen nog speltbrood en is de ander altijd op zoek naar superfood.
Gerecht van een Design student, bij Nareshtaurant.
Van Beautyblog naar Foodie blog
Jongeren besteden veel aandacht aan eten en daar zijn ze trots op. Ze laten daarom graag aan anderen zien wat en hoe gezond ze wel niet eten. Home made groene smoothies, recepten boordevol superfood, verantwoorde snacks: Pinterest staat er vol mee! Ook via Facebook en vooral Instagram laten jongeren graag blijken dat ze genieten van hun gezonde maaltijd. Hashtags zoals #Foodie en #Healthy vliegen je om de oren.
Ook de beautyblogs hebben plaatsgemaakt voor de foodie blogs. Jongeren gaan op zoek naar inspiratie op het gebied van voedsel en volgen blogs met interessante weetjes over eten. Er zijn allerlei blogs met meer diepgang dan simpelweg een leuk recept. Eten met geweten is een voorbeeld van een blog over de ethiek achter voedsel. De blog geeft een kritische kijk op het voedsel dat wordt geconsumeerd en probeert mensen bewust te maken van de wereld die hierachter schuilgaat.
Hoewel jongeren graag nadenken over hun voedsel moet het uiteindelijk allemaal niet te ingewikkeld zijn. Jongeren zijn al druk met van alles en nog wat. Ze vinden het prima om een beetje moeite te doen voor hun eten maar het moet niet te ver gaan. Blogs met leuke recepten en praktische tips over eten doen het daarom ook goed. Gewoon wat een studentje ’s avonds eet is een voorbeeld van zo’n blog. Met bijna 45.000 volgers op Facebook is de blog razend populair.
6 Comments
[…] verkopen bijvoorbeeld steeds vaker verantwoord en gezond voedsel, ingespeeld op de trend van de foodies. Ook besteden festivals steeds meer aandacht aan milieuvriendelijkheid. Met groene campings en […]
[…] De jongeren die veel bezig zijn met eten noemen zichzelf foodies. ‘A foodie seeks new food experiences as a hobby rather than simply eating out of convenience or hunger’, vertelt Wikipedia. Lees het artikel verder op Allesoverjongeren.nl […]
[…] de foodie trend zijn jongeren meer gaan vloggen over voedsel. In foodvlogs laten jongeren zien wat zij zoal eten en […]
[…] aantal maanden geleden schreef ik hoe jongeren steeds meer bewust bezig zijn met voedsel. Inmiddels hebben de meeste grote supermarkt […]
[…] het leven zijn er ook jongeren die specifieke dingen delen. Bijvoorbeeld hun kijk op fashion, eten (#foodie) of een gezonde leefstijl. Hierover schrijven we binnenkort […]
[…] aantal maanden geleden schreef ik hoe jongeren steeds meer bewust bezig zijn met voedsel. Inmiddels hebben de meeste grote supermarkt […]