Pesten is helaas een onderwerp wat blijft spelen in de wereld van jongeren. Internet en sociale media maken het probleem nog groter, omdat informatie 24 uur per dag beschikbaar is en snel kan worden verspreid. Pestkoppen hebben nu een nieuw platform gevonden om te pesten: de app Gossup.
Gossup: positief roddelen bestaat niet
Gossup is een app waarmee je anoniem kan roddelen. De website van Gossup stelt dit voor als een manier waarop jongeren hun eigen geheimen kunnen verklappen of om positief over anderen te roddelen. Bijvoorbeeld als ze een klasgenoot stiekem wel heel erg leuk vinden. Dit gebeurt allemaal anoniem zodat niemand weet wie deze geheimen met zich mee draagt. Leuk bedacht, maar in de praktijk werkt het anders.
Via Gossup verspreiden pestkoppen vervelende roddels. Regelmatig wordt daarbij de voor- en achternaam van het slachtoffer vermeld. De app heeft een social-element wat het pesten nog erger maakt. Als gebruiker kan je een roddel ‘up-en’. Dit is vergelijkbaar met het liken op Facebook. De roddels die de meeste ‘ups’ hebben verzameld komen bovenaan te staan en krijgen op die manier nog meer aandacht. Pestkoppen roepen op deze manier anderen op om met een hele groep tegen één persoon te keren.
@polZijdelwaard kijken jullie zelf wel eens pro-actief op Gossup? Hier wordt een moord aangekondigd. pic.twitter.com/6BQmIpbfEQ
— Bas Wip (@baswip) April 15, 2014
Roddelen is interessant als het gaat over mensen die je kent en daar speelt de app op in. Hoewel de identiteit onbekend is moet de gebruiker wel zijn of haar locatie bekend te maken. Dit is niet direct de straat waarin de gebruiker zich bevindt, maar er kan een keuze gemaakt worden uit locaties in de buurt. Dit zijn vaak herkenbare plekken als hotels, scholen, winkels, restaurants, etc. Op die manier kunnen jongeren precies in de gaten houden welke roddels er rond gaan op hun eigen school.
Scholen willen dat de app verboden wordt
Scholen maken zich zorgen om de app die inmiddels de titel ‘pest-app’ heeft gekregen. Klasgenoten maar ook leraren worden belachelijk gemaakt en de hele school kan meelezen. Sommige scholen roepen ouders op om de app van de telefoon van hun kind te verwijderen. Daarnaast zijn er scholen die in gesprek willen gaan met Apple om te zorgen dat de app uit de appstore verdwijnt.
Is de app verbieden wel de juiste oplossing?
Scholen streven er naar om de app te verbieden, maar zit het probleem eigenlijk niet veel dieper? Hoewel de app het pesten een platform biedt is deze niet de oorzaak van al het gepest. Gossup is maar een van de vele manieren om iemand te pesten. Zodra dit pest-platform wordt verwijderd gaan jongeren toch wel weer op zoek naar nieuwe kanalen om dezelfde activiteiten voort te zetten.
Wat denken jullie? Heeft het zin dat scholen zich druk maken om deze app? Of zouden scholen het onderwerp pesten breder onder de loep moeten nemen? Wat kunnen of moeten zij nog meer doen om te zorgen dat het pesten wordt beperkt? Reageer hieronder!
Photocredits Twentyfour Students
No Comments