Een aantal maanden geleden schreef ik hoe jongeren steeds meer bewust bezig zijn met voedsel. Inmiddels hebben de meeste grote supermarkt ketens een schap gevuld met superfood. Ook in Amerika kiezen steeds meer jongeren liever voor gezond voedsel dan fastfood. Jongeren zijn niet alleen bezig met hun eigen gezondheid. Zij vragen zich steeds vaker af: waar komt mijn voedsel vandaan?
Jongeren denken na over voedsel en samenleving
Het bewust bezig zijn met voedsel gaat verder dan alleen letten op wat je eet. Steeds meer jongeren houden zich bezig met waar hun eten vandaan komt en welke rol voedsel speelt in de samenleving. Een voorbeeld daarvan is Het Eetcafe, een initiatief van de Youth Food Movement. Het Eetcafé is een on- en offline hangout voor boer en burger, waar jonge mensen elkaar ontmoeten, inspireren en praten over voedsel.
De Toekomst van ons Voedsel: Groenten from Het Eetcafé on Vimeo.
Jongeren gaan ons voedselsysteem veranderen! Merendeel van bezoekers conferentie Voedsel Anders is tussen twintig en dertig. #confVA
— Sandra van Kampen (@sandravankampen) February 21, 2014
Kritiek op voedsel uit de supermarkt
Hoewel supermarkten denken dat hun producten altijd hetzelfde formaat, de perfecte kleur en de juiste vorm moeten hebben, zijn steeds meer jongeren van mening dat dit totaal niet belangrijk is. Voedsel moet vooral puur en voedzaam zijn. Zijn die perfect genetisch gemanipuleerde paprika’s en bananen dat wel?
Daan Windhorst (24) schreef voor De Correspondent een satirisch stuk over de gedachtegang van een supermarkt, genaamd De plofkip 2.0. Gewoon bij Albert Heijn. Ik denk dat dit stuk de mening van een grote groep jongeren representeert. Het artikel doet geloven dat de supermarkt alleen bezig is met geld verdienen. Ik hoor om me heen steeds vaker dat jongeren zich negatief uitlaten over de supermarkt. Groenten zijn bespoten met chemische stoffen, chocolade wordt gemaakt door slavendrijvers en gezond koken kan alleen zonder pakjes en zakjes.
De Franse supermarktketen Intermarché speelt in op deze ontwikkelingen door een nieuw merk te creëren: Inglorious Fruits. Op een leuke manier proberen ze aandacht te vragen voor de misvormde paprika en de kromme wortel.
Naast de kwaliteit van de producten zelf, zijn jongeren ook bezig met de verpakkingen van al het voedsel in de supermarkt. Zelf merk ik ook dat een simpele maaltijd koken al snel een berg plastic oplevert. Hier hebben een aantal creatieve jongeren uit Berlijn iets op verzonnen. Original Unpackaged is een project waarmee jongeren duidelijk willen maken dat we best zonder al die plastic verpakkingen in de supermarkt kunnen. Benieuwd naar hun idee? Bekijk het filmpje hieronder.
Jongeren gaan creatief om met groenteoverschot
Sinds de boycot van Rusland zit Nederland met een overschot aan groenten en fruit. Het is leuk om te zien dat jongeren hier bewust mee bezig zijn en inspelen op de actualiteit. Blogger Leonie van Gewoon wat een studentje ‘s avonds eet hield een #tomatenweek. Waar zij elke week de recepten post van haar eigen avondeten besloot ze een week lang te koken met het groenteoverschot. Op haar blog roept zij mensen op hetzelfde te doen. En volgen is simpel, want Leonie zorgt voor de recepten.
Al voor de Russische boycot hebben een aantal jongeren een project opgestart om het weggooien van groenten tegen te gaan. Op www.groenteruilen.nl ruilen jongeren groenten met elkaar. De jongeren hebben bijvoorbeeld een eigen moestuin met alleen tomaten en ruilen deze met anderen die pompoenen verbouwen. Op die manier heeft niemand een overschot en profiteer je mee van de moestuin van een ander. Topidee!
Conclusie
Steeds meer jongeren zien in dat bezig zijn met voedsel belangrijk is voor de toekomst. Niet alleen is gezond eten belangrijk voor je lichaam, ook de manier waarop je als samenleving omgaat met voedsel is van groot belang. Een groeiend aantal jongeren zou wellicht een rol willen spelen in de ontwikkeling van het voedsel van de toekomst. Dat vind ik een geruststelling.
Ps. Toevallig schreef Dennis Hoogervorst van Kids & Jongeren vandaag een artikel genaamd ‘Interesse jongeren in voeding is niet ‘overwichtig’. Hoewel de wat oudere jongeren veel bezig zijn met voedsel, heeft Dennis vooral gekeken naar de groep tieners (12 – 16 jaar). Het lijkt erop dat beide bewegingen naast elkaar bestaan en dat jongeren anders over eten gaan denken naarmate zij ouder worden.
Ben of ken jij iemand die bezig is met de toekomst van voedsel? Of weet jij nog een gaaf project waarin jongeren creatief omgaan met voedsel? Laat het ons weten!
3 Comments
[…] Toevallig schrijft Imke Donkers vandaag over het zelfde onderwerp, met een andere conclusie: ‘De Foodie-trend […]
[…] Jongeren denken na over voedsel en samenleving Het bewust bezig zijn met voedsel gaat verder dan alleen letten op wat je eet. Steeds meer jongeren houden zich bezig met waar hun eten vandaan komt en welke rol voedsel speelt in de samenleving. Een voorbeeld daarvan is Het Eetcafe, een initiatief van de Youth Food Movement. Het Eetcafé is een on- en offline hangout voor boer en burger, waar jonge mensen elkaar ontmoeten, inspireren en praten over .. lees verder op allesoverjongeren.nl […]
[…] .. lees verder op allesoverjongeren.nl […]