Allerlei merken introduceren branded emoticons. O.a. Coca Cola, IKEA, Mentos en Comedy Central hebben eigen emoticons ontwikkeld die jongeren kunnen gebruiken via bijvoorbeeld hun smartphone. Waarom doen merken dit?
Wat is een emoticon of emoji?
Emoticons komen uit Japan, daar worden ze emoji’s genoemd. Emoticons werden in de primitieve vorm vooral gebruikt om emoties kenbaar te maken via tekst. Een lachend gezichtje als je iets ‘vertelt’ met een glimlach en een huilend gezichtje als je teleurgesteld bent. De meest bekende emoticon is de smiley. Maar emoticons zijn verder ontwikkeld dan gele rondjes met een gezichtje. De Unicode standard (standaard collectie) bestaat uit momenteel uit honderden emoticons.
Waarom investeren merken in branded emoticons?
Met branded emoticons kun je als bedrijf op plekken zichtbaar zijn die normaal uitgesloten zijn voor adverteerders. Emoticons worden veel gebruikt via chat apps zoals Whatsapp. Hoewel eigenaar Facebook heeft aangekondigd te gaan experimenteren met adverteren op Whatsapp, zijn de mogelijkheden op dit moment beperkt. Met bijna 2 miljard smartphone gebruikers in de wereld biedt dit natuurlijk een enorme kans om zichtbaar te zijn bij je doelgroep.
Op dit moment zijn er vooral branded emoticons van grote bedrijven. Uiteraard was Coca Cola een van de eersten. De set emoticons heet EmotiCoke. Waarom vind Coca Cola emoticons interessant? Omdat emoticons een universele taal vormen, een taal die iedereen op de wereld begrijpt. Zo kun je met 1 emoticon aan de hele wereld laten zien wanneer je blij bent en dat sluit natuurlijk goed aan op slogan ‘Open Hapiness’. In het onderstaande filmpje is te zien hoe je de EmotiCoke emoticons kan downloaden.
37 nieuwe emoticons in 2015
In 2015 komt Unicode 8.0 met 37 nieuwe emoticons. Unicode zorgt voor de internationale standaard van binaire codes. Daar vallen emoticons inmiddels ook onder. Naar verwachting komen de nieuwe emoticons medio 2015 uit. Zal de veelgevraagde middel-vinger emotion erbij zitten?
‘I have never needed an emoji more than a taco emoji’
Taco Bell hoopt op een taco emoticon. Daarom organiseren ze de petitie The Taco Emoji Needs To Happen. Op change.org roepen zij jongeren op om de petitie te tekenen en daarmee te zorgen dat er een taco emoticon wordt opgenomen in de standaard emoticons. Want waarom zijn er emoticons van pizza’s en hamburgers, maar geen emoticon van een taco? Waarom is er nog een emoticon van een floppy disk terwijl niemand deze meer gebruikt? We hebben de taco emoticon veel harder nodig!
Taco Bell geeft aan dat liefhebbers al jaren vragen om een taco emoticon en dat zij zich als bedrijf geroepen voelt om deze mensen te helpen. ‘America want a taco emoji. America needs a taco emoji.’ Ik vind de actie hartstikke likeable en ik ben niet de enige. Inmiddels is de petitie zo’n 30,000 keer ondertekend.
Gebruik van emoticons is heel persoonlijk
De meestgebruikte emoticon over de hele wereld is volgens Hi het symbool voor de liefde: een hartje. Jongeren sturen een hartje niet alleen naar hun vriendje of vriendinnetje maar gebruiken het ook om met 1 teken aan te geven dat ze iets heel leuk vinden. Dat kan dus ook een reactie zijn op een vriendin die haar nieuwe schoenen laat zien.
Emoticons zijn inmiddels volledig geaccepteerd als universele taal. Maar zoals bij elke taal blijft er genoeg ruimte voor eigen interpretatie. Iedereen heeft wel een favoriete emoticon en gebruikt deze misschien op een totaal andere manier dan iemand anders. Zoals bij woorden kun je emoticons inzetten op een sarcastische of juist humoristische manier. Hoe beter je iemand kent, hoe beter je begrijpt wat diegene met die emoticon bedoelt.
Doordat merken eigen branded emoticons introduceren als alternatief op de standaard set krijgen jongeren de kans nog meer hun eigen karakter uit te drukken. Zij kunnen emoticons gebruiken die net wat anders zijn en onderscheiden zich op die manier. Last van ‘reclame’ hebben zij daarbij niet, want de branded emoticons verwijzen enkel heel subtiel naar het merk. Jongeren die het merk kennen zullen het echter wel herkennen en (onbewust) de merknaam registreren.
Maandelijks op de hoogte blijven van de laatste jongerentrends? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
No Comments